Maliny: najważniejsze korzyści zdrowotnychMaliny to jedne z najsmaczniejszych owoców, jakie można jeść. Są one również niezwykle zdrowe dla Ciebie. W rzeczywistości, tylko jedna filiżanka malin zapewnia więcej niż dzienne zalecane spożycie witaminy C. Maliny mają tak wiele wspaniałych korzyści i są idealne dla tak wielu różnych przepisów zbyt...

Bogaty w witaminę C

Jedną z najważniejszych korzyści płynących z malin jest zawartość witaminy C. Witamina ta jest niezbędna dla Twojego układu odpornościowego, a także dla zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania pokazują również, że wysokie spożycie witaminy C może nawet pomóc w ochronie przed niektórymi nowotworami. Maliny są jednym z najlepszych owoców, które można spożywać w celu uzyskania witaminy C.

Maliny bogate w mangan

Kolejną z korzyści zdrowotnych malin jest wysoka zawartość manganu. Ten minerał jest ważny dla wielu aspektów twojego zdrowia, w tym kości i zdolności do metabolizowania węglowodanów. Niedobór manganu jest bardzo rzadki i jest najbardziej prawdopodobny dla osób z przewlekłymi warunkami zdrowotnymi, które są na lekach, które zakłócają wchłanianie tego minerału. Tak więc, jeśli spożywasz dietę bogatą w mangan, jest mało prawdopodobne, że rozwinie się u Ciebie jego niedobór.

Zwalczanie stanów zapalnych

Właściwości przeciwzapalne malin to kolejna wielka korzyść z ich jedzenia. Maliny są wysokie w polifenolach, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zwalczać stany zapalne w twoim ciele. Jest to kluczowa korzyść dla zdrowia, ponieważ stan zapalny jest główną przyczyną wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów.

Pomagają schudnąć

Podczas gdy wszystkie te korzyści zdrowotne malin są wspaniałe, być może najbardziej ekscytujące jest ich potencjał, aby pomóc Ci schudnąć. Badania wykazały, że maliny mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który może zmniejszyć Twoje ogólne dzienne spożycie kalorii. Dzieje się tak dlatego, że błonnik nie może być rozkładany i wchłaniany przez organizm, więc przechodzi przez układ pokarmowy nie dostarczając żadnych kalorii. Oznacza to, że jeśli jesz dużo błonnika, prawdopodobnie będziesz jeść mniej jedzenia w ciągu dnia, co ostatecznie może prowadzić do utraty wagi. W rzeczywistości, jedzenie więcej błonnika jest jednym z najłatwiejszych i najzdrowszych sposobów na utratę wagi. Maliny są również wysokie w polifenole, które mogą również pomóc zmniejszyć swoje ogólne spożycie kalorii.

Maliny - dobry wpływ na wzrok

Maliny są również niesamowicie dobre dla Twoich oczu. Mają wysoką zawartość luteiny i zeaksantyny, które są karotenoidami mogącymi zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Jest to główna przyczyna ślepoty u osób powyżej 50 roku życia, więc spożywanie pokarmów zawierających karotenoidy to świetny sposób na ochronę wzroku. Najlepsze jest to, że nie trzeba nawet jeść dużo malin, aby uzyskać te korzyści. Korzyści chroniące wzrok malin można znaleźć w zaledwie jednej porcji. To dlatego, że kiedy jesz maliny, karotenoidy z owoców są rozbijane na mniejsze cząsteczki, które są łatwo wchłaniane przez organizm.

Wysoka zawartość antyoksydantów

Maliny są również bogate w antyoksydanty, czyli związki, które mogą zwalczać wolne rodniki. Są to niestabilne cząsteczki, które są znane z tego, że powodują uszkodzenia w Twoim organizmie. Jedzenie diety bogatej w przeciwutleniacze jest jednym ze sposobów, w jaki możesz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Maliny są szczególnie bogate w polifenole, które są rodzajem przeciwutleniaczy występujących w wielu produktach spożywczych. Uważa się, że spożywane polifenole mogą zapobiegać chorobom takim jak rak i choroby serca. Ponieważ przeciwutleniacze są tak ważne dla zdrowia, maliny są doskonałym pokarmem, który należy włączyć do swojej diety.